POLSKIE FORUM MOTOCYKLI PUCH
ketjow_mNowicjusz
Może ktoś ma taką wiedzę?
Chodzi mi o głowicę silnika od modelu SGS założoną do modelu TF. Tak właśnie jest w moim motorku. Widziałem też w internecie zdjęcia innych TF'ów z taką głowicą. Katalogowo uszczelka głowicy do tych modeli jest taka sama. TF ma jedną świece a SGS dwie dlatego w moim przypadku jedna świeca, boczna, pełni rolę zaślepki a druga jest umieszczona podobnie jak w oryginalnej głowicy. W modelu SGS wprowadzono większe użebrowanie silnika więc głowica od SGS'a na cylindrze TF'a wygląda jak muchomor:) Widać to na zdjęciach mojego Pucha w galerii.
Zastanawiam się czy jest to rozwiązanie świadome mające polepszyć parametry silnika czy raczej zwykły patent bo po prostu tez pasuje?
Witaj mi sie wydaje że masz głowice z silnika 250 TFS , głowice w puchu 250SG/ SGS są takie same.
Mysle że za te głowice kupisz ze trzy prawidłowe:)
panzmiastaNowicjusz
Mogę sobie gdybać ... ale mój sg/sgs również pochodzi z 54r - może być unifikacja sprzętów z tego roku i niektóre części z modernizacji były zakładane do Twojego starszego modelu . Ale to tylko luźne przypuszczenia . Jako mechanik dodam że na pewno 2 świece [ oczywiście podłączone ;] mają lepszy wpływ na spalanie mieszanki w tak olbrzymiej komorze . W niektórych japońskich i włoskich sprzętach również widziałem po 2 świece na cylinder - zawsze przy dużych średnicach tłoka .
PS: marzy mi się aby mój puszek również nabrał takiego blasku jak ten zamieszczony na zdjęciu , ech !
ketjow_mNowicjusz
Raczej poszukam używanej głowicy zgodnej z oryginałem. Może trafi się coś na austriackim czy francuskim eBay'u.
Też bym chciał żeby mój Puch był po modernizacji, a przede wszystkim jeździł i był zarejestrowany:)
Znalazłem na willhaben takie ogłoszenie cena za sztuke być może do negocjacji
http://www.willhaben.at/iad/kaufen-und- … d=68599665
ketjow_mNowicjusz
Chyba ta z przybrudzoną komorą spalania jest ciekawsza, ta druga wygląda jak by była piaskowana i planowana ale to tylko zdjęcia. Napiszę maila z zapytaniem, chyba po angielsku nie będzie problemu.
panzmiasta napisał:
Mogę sobie gdybać ... ale mój sg/sgs również pochodzi z 54r - może być unifikacja sprzętów z tego roku i niektóre części z modernizacji były zakładane do Twojego starszego modelu . Ale to tylko luźne przypuszczenia . Jako mechanik dodam że na pewno 2 świece [ oczywiście podłączone ;] mają lepszy wpływ na spalanie mieszanki w tak olbrzymiej komorze . W niektórych japońskich i włoskich sprzętach również widziałem po 2 świece na cylinder - zawsze przy dużych średnicach tłoka .
Nie wiele wiem na temat powojennych Puchatków ale z tego co mi wiadomo to Puch tf przeszedł w którymś roku modyfikacje na pierwszy rzut oka model tf 2 ma inną lampke taką jak w sg/s , dekiel sprzęgłowy jest identyczny jak w sg/s i pewnie jeszcze znalazły by sie inne różnice. Co do dwuch świec to jak najbardziej spalenie jest lepsze
ketjow_m napisał:
Chyba ta z przybrudzoną komorą spalania jest ciekawsza, ta druga wygląda jak by była piaskowana i planowana ale to tylko zdjęcia. Napiszę maila z zapytaniem, chyba po angielsku nie będzie problemu.
Głowica jest już na poczcie jutro ją odbiore to wkleje pare fotek
ketjow_mNowicjusz
ketjow_mNowicjusz
W zeszłym tygodniu wreszcie znalazłem czas na swojego Puchatka. Założyłem oryginalną głowicę ze zdjęcia powyżej i kilka innych brakujących drobiazgów które nabyłem w RBO. Odpalił od pierwszego kopa:) Po wakacjach zabieram się ostro za renowację.
Mam takie pytanko, w którym miejscu jest oryginalnie podłączony minus akumulatora do masy motoru?
ketjow_mNowicjusz
Postaram się umieścić jakieś fotki w niedługim czasie:) Zrobię też zdjęcie mojej głowicy od TFS'a i może znajdzie się jakiś kupiec na nią. Przydałoby mi się jeszcze siedzenie pasażera. Pozdrawiam!
ketjow_mNowicjusz
Witam, planuję zakup opon do swojego Pucha gdyż obecne są już mocno sparciałe. Co byście mi doradzili? To co znalazłem w internecie to Mitas około 130zł, Dunlop P70 około 300zł, czy może jakiś wiekowy DEGUM w dobrym stanie? Opona 3.25x19.
Hmm to zależy czy chcesz dużo jeździć mam stare semperity do takiego pucha ale najlepiej zamienił bym za jakieś przedwojenne z moja dopłatą